Değerli Araştırmacılar,
Nükleer algılama sistemleri, deneysel nükleer fizik/radyasyon fiziği ve birçok alanda çok geniş ve önemli uygulama alanlarına sahiptir. Nükleer algılama sistemleri (özellikle gama ve nötron) nükleer güç programını resmen başlatmış olan ülkemizde tittizlikle ele alınması gereken bir konudur. Nükleer algılama sistemleri içerisinde gama spektrometresinde kullanılan katıhal Ge/HpGe ve Si(Li) detektörleri, NaI, LaBr vb. sintilasyon detektörleri ve He-3, BF3, Li-6 gibi reaksiyonları temel alan hızlı ve yavaş nötron detektörleri başlıca geniş kullanım alanına sahip olan sistemleridir. Ayrıca Monte Carlo simülasyon teknikleri nükleer fizik alanında son derece etkin bir şekilde kullanılmaktadır. Planlanan eğitim etkinliği kapsamında FLUKA, EGS ve GEANT kodları ile Monte Carlo simülasyonları ve EFFTRAN (Efficiency Transfer) kodu ile verim transferi gösterilecektir.
Bu eğitim programının amacı, Nükleer Fizik/Radyasyon Fiziği alanında çalışan/çalışmayı planlayan araştırmacılara ihtiyaç duydukları bilgi ve teknikleri kazandırmaktır. Bu amaçla alanında saygın çalışmalar yapmış ve ilgili tecrübeyi edinmiş eğitmenlerle katılımcılar Gümüşhane Üniversitesi bünyesinde bir araya getirilerek birlikte öğrenmenin yolu açılmak istenmiştir.
Toplam 23 saatten oluşacak eğitim etkinliğinin tüm katılımcılar için verimli olmasını temenni eder, katkı sağlayan herkese çok teşekkür ederiz.
Prof. Dr. Necati ÇELİK
Düzenleme Kurulu adına